Над 30 тона пластмасови капачки бяха събрани за 6 часа във Варна. Те ще бъдат предадени за рециклиране, а със средствата ще бъде купена медицинска апаратура за болниците в града, които лекуват деца.

В началото на масовото предаване беше поставен своеобразен рекорд. Първият контейнер с около 4 тона капачки беше напълнен само за 6 минути. В кампанията "Аз вярвам и помагам" се включиха хора от цяла Североизточна България.

Кампанията се провежда за шеста поредна година. Сред многото, на които е помогнала, е и Цветомира Христова.

Дъщеря ѝ – Никол, се ражда с тегло 1 кг и 200 гр. Лекарите в интензивното отделение на АГ болницата във Варна се борят два месеца за живота на момиченцето.

„Благодарение на докторите, благодарение на апаратурата, която имат тук, сега е жива и здрава и е при мен“, разказва майката.

В АГ болницата се грижат годишно за над 400 недоносени бебета от цяла Североизточна България. Това е едно от лечебните заведения, което през последните 6 години получава най-често медицинска апаратура от кампанията за събиране на капачки.

„Реанимационна маса за родилните зали, интензивен кувьоз за новородени с много ниско тегло и друга апаратура, която също много ни помага. Апаратура, която определено има значение за спасяване на деца“, обяснява д-р Снежина Цветкова, която е завеждащ отделение „Неонатология“.

До този момент са събрани общо над 143 тона капачки. Със средствата от тях са купени 22 броя различна медицинска апаратура за болниците във Варна.