15-те лева на ден, колкото е новата помощ за настаняване на бежанците от Украйна, се оказват недостатъчни не само за частните хотели, а и за държавните почивни бази. Това показа наша проверка. 

Всички 150 бежанци в двете бази на Министерството на образованието в Равда желаят да останат в страната и след края на май.

Едва преместили се преди дни в един детски лагер, бежанците ще трябва да го напуснат. Докато говорим, тече инспекция в какво състояние са базите, които от юни са резервирани за ученици. 

"Ще видим какви възможности имаме, за да предоставим вече по новата програма, която обаче е с много лимитиран бюджет, а ние сме въпреки всичко търговско дружество", каза Пантелей Мемцов, изпълнителен директор на "Ученически отдих и спорт".
 
"Не са достатъчни с изхранване. Само нощувка, защото самата храна е 15 лв.", допълни Пантелей Мемцов.

А хотелиери смятат как бежанците могат да останат, но с доплащане.

"По мои груби сметки, във всяка хотелска стая трябва да бъдат настанени от 5 и нагоре бежанци", заяви хотелиерът Елена Арнаудова.

По време на разселването Морската гара ще бъде буферна зона за изчакване.

"Оттам ще бъдат качвани на влакове за извозване до местата за настаняване в страната", отбеляза Тодор Иванов, зам.-областен управител на Бургас.
 
Първите влакове се очаква да тръгнат в неделя.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!