Шестнадесет души са загинали след тежката автобусна катастрофа на 25 август в района на разклона за село Лесковдол, на пътя София-Своге, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

По-тежко ранени са 15 души, които са настанени в различни болници в София.

Те са транспортирани до УМБАЛ „Св. Анна София“, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, ВМА, УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ“ и  в болницата в Своге.

Пострадалите, които са транспортирани до Своге, са прегледани и освободени.

Осем пострадали са транспортирани към Института за спешна помощ "Пирогов". Един е починал по време на транспорт. Втори пациент също е починал при приема в болницата, поради състояние, несъвместимо с живота. 

В "Пирогов" лекуват 64-годишна жена с инициали С.П. – с тежка гръдна гръдна травма, на изкуствена белодробна вентилация.

Там е и 72-годишна жена с инициали М.Г. -  с тежка гръдна травма, тежка фрактура на гръбначен стълб, интубирана, също на изкуствена белодробна вентилация.

74-годишна жена с инициали К.Т е с тежка гръдна травма, черепно-мозъчна травма, интубирана, на изкуствена белодробна вентилация. 

60-годишна жена с инициали С.К. е с гръдна травма с фрактури на ребра, фрактура на гръбначен стълб, фрактура на крайници.

71-годишна жена с инициали Д.Д е с тежка фрактура на долни крайници и таз.

52-годишна жена с инициали С.Г. е с черепно-мозъчна и лицево-челюстна травма

В „Света Анна“ – София има шестима пострадали, от които пет жени и един мъж. 

66-годишна жена с инициали Л.Ф. е хоспитализирана в Хирургична клиника без опасност за живота. Пациентката е в съзнание.

62-годишна жена с инициали З.Х. е на апаратна вентилация, в тежко състояния, след операция.

57-годишна жена с инициали В.П е в стабилно състояние без опасност за живота. Пациентката е в съзнание.

52-годишна жена с инициали Б.А. е с комоцио, в стабилно състояние без опасност за живота.

65-годишна жена с инициали Е. Б. е в стабилно състояние, в съзнание, без опасност за живота.

61-годишен мъж с инициали Л.Х. е в съзнание, в стабилно състояние.

Във ВМА са настанени двама пострадали.

62-годишна жена с инициали С.М. е в стабилно състояние, с множество контузии, без фрактури. Пациентката е контактна.

30-годишен мъж с инициали С.В. е в тежко, но стабилно състояние с черепно-мозъчна травма, гръдна и шийна травма, фрактура на рамо и на лумбални прешлени. Пациентът е контактен и е настанен в реанимация.

В ИСУЛ е приет един пациент - 59-годишен мъж с инициали Г.Г. Той е с множество охлузвания и рани в областта на тялото и главата, с комоцио. Пациентът е в съзнание и остава в лечебното заведение за активно наблюдение. Това е шофьорът на катастрофиралия автобус. 

Екипите на филиала за спешна помощ в Своге, заедно с дежурните от местната болница, са оказали помощ на десетима пострадали при инцидента пътници. На мястото на катастрофата се е отзовала и линейката на общинската болница в Своге. След обработване всички пациенти са транспортирани до болниците в София.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е в постоянна връзка с директорите на лечебните заведения. Веднага след инцидента той посети „Пирогов“ и Окръжна болница където се запозна със състоянието на пострадалите.

Кирил Ананиев съобщи, че Националният център по трансфузионна хематология разполага с достатъчни количества кръв от всички кръвни групи. Създадена е необходимата организация и екипи за кръводаряване са в готовност да обслужат всички желаещи да дарят кръв.

Министърът благодари на екипите на центровете за спешна медицинска помощ в София, Враца и Монтана, и на лечебните заведения за оказаната медицинска помощ и за проявения професионализъм.

Близките на пострадалите могат да получат повече информация  на телефон 02 982 50 39.