Няма да има цели области без денонощни аптеки – това предвижда законопроект на здравното министерство. Идеята е във всеки голям областен град да има достъп до лекарства и здравни продукти 24 часа в денонощието. Фармацевтите са скептични по отношение на идеята.

В момента болните и техните близки трябва да пътуват десетки километри през нощта, за да купят понякога животоспасяващ медикамент. Перник, например, повече от 10 години няма денонощна аптека, а хората от Разград се налага да ходят до Търговище.

Снимка: bTV

Колко точно са денонощните аптеки в страната не е ясно. Здравната каса брои само тези, които имат договор с нея – така денонощен достъп до лекарства нямат жителите на 15 от 28 области.  От министерството не поддържат регистър, но планират аптеките да работят по график и да се редуват за нощните дежурства.

Фармацевтите са скептични. Те напомнят, че отварянето на нощно гише е свързано с големи инвестиции, а оборотите не са големи. Освен това няма и толкова много желаещи да работят в аптека извън големите градове.

Снимка: bTV

"Нямахме никакви обороти през нощта, просто финансово не се издържаше, като навлязоха веригите стана съвсем зле положението", сподели пред камерата на bTV Стоянка Донева, която работи в обект в Разград.

Общественото обсъждане на проблема започва в края на тази или в началото на следващата седмица.