15 възпитаници на училище "Йордан Йовков" в Кърджали преминаха през инфекциозното отделение на местната болница, а десетки други останаха за домашно лечение, след като са се хранили в училищния стол.

Още от петък вечерта болницата започва да се пълни с деца. Според лекарите симптомите са характерни за хранително отравяне. Децата вече са добре и повечето са изписани.

Всички са обядвали в училищния стол картофи на фурна със сирене и таратор. Някои от тях да пили вода от чешмата, каза д-р Таня Беловска от РЗИ-Кърджали.

Днес кухнята и персоналът се проверяват от няколко институции, а столът е затворен. В общината, която отговаря за храненето в училищата, са доста притеснени.

„Съжалявам, че е възникнала тази ситуация. Надявам се, че това не е във връзка с лоша хигиена или недобра организация вътре в кухнята”, заяви зам.-кметът на Кърджали Елисавета Кехайова. 

От ръководството на училището пък се надяват епидемията да е вирус.

„Помощник-директорът преди малко ми каза, че се е хранил в петък със същата храна, в момента е на работа, няма му нищо. Има ученици, които не се хранят в стола и са дванадесетокласници, които отсъстват пак със същите симптоми”, каза директорът на училището Нели Кюпреджиева.

От Агенцията по храните изследват хранителните продукти, а от РЗИ - персонала. Резултатите ще станат ясни до дни.