По повод 144-ата годишнина от създаването на Военноморските сили жителите и гостите на Варна и Бургас ще могат да разгледат кораби и техника, на въоръжение във Военноморските от 14.00 ч. до 20.00 ч. на Морските гари във Варна и Бургас, съобщиха от Министерството на отбраната.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще участват в тържественото отбелязване на годишнината.

В 18.00 ч. във Фестивалния и конгресен център в гр. Варна ще започне тържествено събрание-концерт, посветено на празника на ВМС.

Тържеството ще бъде открито от командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. Министърът на отбраната Тодор Тагарев и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов ще поздравят личния състав на ВМС и ще наградят военнослужещи, отличили се с професионално и отговорно изпълнение на служебните си задължения през годината.

От 9.00 ч. във Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров“ ще се състои официалната церемония по връчването на дипломите на студентите от Випуск-2023. На нея ще присъства заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов. Общо 432 студенти ще получат своите дипломи за завършено висше образование.  Първенец на випуска е Гергана Димитрова от специалност „Логистика“ с общ успех „Отличен 5,98“.