Жълт код за валежи от сняг е обявен в София. Тази нощ обстановката в София беше нормална, не се постъпвали сигнали за проблеми, посочи за bTV Марияна Иванова от Столичния инспекторат.

Снимка: btvnovinite.bg

Извършени са цялостни обработки с разпръскване на смеси срещу заледяване на всички трасета, по които се движи обществения транспорт в 24-те райони на София, съобщиха от Столичната община.

Обработена е Южната дъга на Софийския околовръстен път, както и общинската пътна мрежа в районите на Столична община - Панчарево, Витоша, Банкя, Нови Искър, Кремиковци.

Общо 142 стегопочистващи машини са работили на терен за разпръскване на смеси. В някои райони дейността продължава.

Снимка: btvnovinite.bg

Извършва се почистване на подходите към спирки на градския транспорт и пешеходни подлези. Градският транспорт се движи по всичките си обичайни маршрути.

Снегопочистване и опесъчаване е извършено на пътищата в Природен парк „Витоша“ – „Драгалевци – Алеко“ и „Бояна – Златни мостове“.

Инж. Николай Кючуков обясни, че пътищата на Витоша не се обработват с натриев хлорид, а се разпръсква промит пясък за осигуряване на необходимото сцепление. 

Снимка: btvnovinite.bg

Използва се и уникална апаратура, обясни още инж. Кючуков. По думите му тя дава информация за състоянието на настилката в реално време – дали е мокра или суха и дали има заледяване. Тези устройства се поставят върху автомобила, отбеляза той.

Обстановката се следи и контролира от екипите на Столичен инспекторат и дежурните инспекторите по райони, на терен са и екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“.

Шофьорите трябва да карат с автомобили, оборудвани за движение при зимни условия, внимателно и със съобразена скорост.