140 издателства радват читателите на „Алея на книгата“ в София. Книжното изложение ще продължи от днес до 10 септември.

Снимка: bTV

Емил Минчев, благодарение на когото класики като „Отнесени от вихъра“ на Маргарет Мичъл и „Великият Гетсби“ на Ф.С. Фиджералд и още близо 50 други книги достигат до сърцата на читателите на български език, е един от многото автори, които представят дебютните си творби на тазгодишното книжно изложение.

Днес той се срещна със свои почитатели на „Алея на книгата“, които с нетърпение очакваха появата на петата му книга от поредицата за приключенията на детектива Бък Ромео – „Лов“.

„Бях някъде трети, четвърти клас, когато реших да напиша един разказ, получи се ужасно, разбира се. С течение на годините човек се усъвършенства и става все по-добър, надявам се. Българинът чете все повече и повече. Това са мои наблюдения и особено се разчупва към жанрова литература”, каза той.

Десетки шатри с книги са разположени в пешеходната част на бул. „Витоша“. В продължение на седмица любителите на четенето ще имат възможност за срещи с български и чуждестранни автори и да се докоснат до нови творби.

Снимка: bTV

„На алеята може да намерите всякакви книги за деца и възрастни, фентъзи книги. Има доста шатри, в които предлагат игри за малки и големи и има доста изключителни неща, които може да намерите на нашите щандове“, обясни Десислава Иванова, организатор.

Най-нетърпеливите читатели присъстваха още на откриването на най-голямото книжно изложение.

„Търся и български автори, и чуждестранни. Повече класика от чуждестранните“, каза Марта Симеонова.

Снимка: bTV

„Търся предимно исторически книги за подарък“, допълни Кристиян.

Сред посетители в първия дъждовен ден на книжното изложения беше и Клери Костова – журналист и преводач, и както тя самата каза за себе си, четяща всичко и постоянно. Цените не я притесняват, впечатлена е и от все повечето българи, които се обръщат към литературата.

„Имам база за сравнение, понеже живея в Англия и това, което наблюдавах миналия път на панаира на книгата, сега вали, за съжаление, но бяха такива страхотни опашки. Особено когато Георги Господинов раздаваше автографи и тогава се учудих и възгордях с нашия български народ, който за мен много чете“, посочи тя.

„Виждам възрастни хора, хора с деца, на които купуват книги. Направо съм възхитена! При положение, че всички казват, че било криза, не знам си какво, но хората в България четат“, категорична бе Клери Костова.