Общо засега документи за участие във вота са подали 14 партии и 2 коалиции. Според ЦИК интересът към участие на тези избори е по-слаб отколкото пред последната година.

„Темпото на регистрация не е особено високо. Предполагам, че в следващите дни картината ще се промени. Не остава много време, но мисля, че и един ден би бил достатъчен за всички, които искат да се регистрират, за да го направят", заяви говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Основните партии вече започнаха да мислят и за участието си във вота, и за възможните конфигурации след това.

„Ако махнат Киро и Асен, пп-тата стават много приятна партия и може да се коалираме с тях. Вижте колко шизофренна е ситуацията - Кирил Петков казва, че Румен Радев проявявал реваншизъм - за човека, който го направи известен“, заяви Бойко Борисов.

В предаването „Лице в лице“ по bTV бившият председател на парламента Никола Минчев отговори на Борисов така:

„Не мисля, че на този етап може да се говори за колаборация. Пенсионирането на Бойко Борисов е абсолютно актуален въпрос. В крайна сметка Бойко Борисов управлява повече от 10 години в България. Резултатите мисля, че ги знаем абсолютно всички и за него вече е време да понесе най-.малкото политическата отговорност за това. Ние имаме двама съпредседатели и те са съвсем в началото на политическия си път“, каза Никола Минчев.

Той допълни, че все още няма окончателно решение на ПП за или против предизборна коалиция с „Демократична България“. То се чака утре, за когато пък се появи информация, че ДБ ще се регистрира самостоятелно.

Утре сутринта документи за участие във вота ще подадат още две от парламентарно представените партии - БСП и „Възраждане“, а окончателният срок за регистрация е в 17 ч. на 17 август - след 48 часа.