14 деца бяха отличени днес в инициатива на вестник „24 часа“, чиято цел е да представи най-красивите умове на България.

За 6 години признание са получили 179 отличници - хора, постигнали много в науката, предприемачеството, културата. 80% от тях са заминали в чужбина. От наградените тази година обаче 50% избират да останат в България, съобщи издателят на вестника Венелина Гочева.

„179 са повече от половината в българския парламент и вашето бъдеще ни е много важно, защото скоро ще говорим за него в сегашно време и ми се иска вие да го промените“, обърна се тя към младежите.

Сред отличените са сребърният медалист от Международната олимпиада по химия Крум Александров; Атанас Димитров - носител на сребърен медал от международната олимпиада по информатика и сребърен медал от Жутиковската олимпиада; Денис Цветков - отличен благодарение на проекта си „Супер Скрабъл“, който вече ще може да се играе и на български език; Явор Йорданов - физик, астроном и астрофизик, който избира Софийския университет пред Оксфорд; Самуил Младенов - участник в национални и международни проекти, олимпиади, състезания, благотворителни инициативи; Петър Жотев - вторият най-добър млад биолог в света, чиято амбиция е да разработи технология за избор на пола на плода; Цветелина Илиева - сребърен медалист от европейската олимпиада за математика за момичета; Виктория Иванова - три пъти поред носител на златен медал от международния конкурс „Евора“; Александра Умленска - занимава се с роботика, химия, инженерни науки и физика, като вече е и преподавател по математика в една от частните платформи за образование.