Министерският съвет одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 г. в размер до 14 000 000 лева. Те са предназначени за купуването на още ремдесивир. Към момента са налични около 2000 флакона.

„Нашите лекари използват медикамента в по-тежките фази на заболяването. Затова решихме да закупим още 17 280, за да има възможност да се даде в болниците на всеки нуждаещ се пациент на територията на страната“, каза премиерът Бойко Борисов.

Той акцентира, че, в комбинация с други медикаменти ремдесивир, спасява живота на тежко болните с COVID-19.

Правителството отпусна и 6 374 930 лева като допълнително финансиране за допълване на бюджета на Инструмента за спешна подкрепа на ЕС, за да бъде гарантиран достъпът на българите до одобрените ваксини, както и нужните на страната ни количества.

„Всеки български гражданин, който пожелае, ще има възможността по най-бързия начин да се имунизира срещу коронавируса, веднага щом Европейската агенция по лекарствата одобри и регистрира ефикасни, надеждни и безопасни ваксини срещу COVID-19“, посочи премиерът.

Именно по този механизъм България ще разполага с нужните количества имунизации в условията на пандемия.

„Ваксинацията ще се извършва абсолютно безплатно и доброволно, като вече е налице готовност и за поставянето й“, подчерта Борисов.