14-годишното дете от Стара Загора, което вчера пострада от волтова дъга при опит за селфи, все още е в тежко състояние. Инцидентът стана на жп гарата до село Калитиново.

За живота на Божидар вчера първо се бориха в болницата в Стара Загора, а след това е транспортиран в Пловдив, каза пред bTV кметът на Калитиново Иван Енев.

24 часа след инцидента състоянието на момчето остава критично. Изгарянията по тялото му са 60% процента, на апаратно дишане е, с опасност за живота. 

Пострадалото момче е ученик от Музикалното училище в Стара Загора. Живее с баба си. Майка му го е изоставила след раждането, бащата работи в чужбина.

Кметът на Калитиново започна кампания по събиране на средства за бабата, за да може да отиде до Пловдив и да е до Божидар.

Как се стига до инцидента

Трагедията станала вчера, когато 14-годишният ученик довел свои приятели на последния коловоз, за да си направят селфи. Те отказали, но той се качил точно под контактната мрежа и волтовата дъга буквално го изхвърлила на земята.

„Той се качи там и го удари жицата, падна и се запали. Aз им казвах да се връщаме, но те не искаха”, разказа 11-годишният Минко, който е бил сред децата в групата. 

В опит да спаси приятеля си ръцете на Минко обгорели. 

На помощ веднага се притекли и другите деца, както и хора от селото.

Рано тази сутрин бабата на пострадалия отива на църква, за да се помоли за живота на внука си: „Господ да помага, да даде умения на лекарите да го спасят детето, само за това”, разказа Красимира Тодорова.

Това е пореден инцидент с дете при опит за селфи върху вагон, въпреки кампанията на БДЖ срещу тези опити, които завършват фатално или с тежки наранявания.

Преди четири години пък ученичка е обгорена от волтова дъга на същото място в село Калитиново. Днес местните хора поискаха охрана и строг контрол на жп линията.