Магистрала „Тракия“ остана затворена 14 часа вчера, след като камион се обърна и разсипа товара си на платното. bTV показа, че техническият преглед на камиона е изтекъл през април, а гумите му са износени. По случая е образувано досъдебно производство за нанесени значителни щети по инфраструктурата.

Снимка: bTV

Вследствие на инцидента държавната автомобилна инспекция влиза на проверка във фирматасобственик на авариралия камион.

Катастрофата образува километрична тапа Десетки шофьори на камиони останаха блокирани при 40 градуса жега. В задръстването попадна и Тодор Георгиев.

Снимка: bTV

„Той направо така си влезе в насрещното“, разказаа Тодор.

„Цял ден с тази щипка си претоварват половината камион и нищо друго. Бил настъпил ламарина. Ами как няма да настъпи ламарина като нито има мрежи отгоре, нито не е обезопасен товара. Те тези ламарини се разпиляват по такъв начин“, казва Цветомир Ценов, шофьор на камион.

Разлепени парчета грайфер от предните гуми са изхвърчали в канавката. На места е нарушен асфалтът в аварийната лента, но и на самото платно за движение на магистралата.

Още вчера bTV показа, че техническият преглед на камиона е изтекъл през април, а гумите му са износени. По телефона собственикът му призна, че камионът не е изряден, но обвини за пропуска шофьора.

„Около 48 м ограничителни системи в двете посоки на средната разделителна ивица са унищожени в резултат на настъпилото пътнотранспортно произшествие. До 1 август те ще бъдат възстановени от фирмата-изпълнител”, съобщиха от АПИ.

Малко преди полунощ движението бе възстановено напълно. Възникнали технически проблеми в специализирания автомобил за репатриране са забавили отстраняването на камиона от пътя, уточниха от АПИ.