Полицаи хвърляха стотинки по финансовото министерство днес по време на националния си протест. Те настояват за увеличение на заплатите с десет процента.

Протестът започна днес по обед. Първо пред финансовото министерство, а след това недоволството премина в шествие и протестиращите стигнаха до Народното събрание. Те настояват за вдигане на заплатите. Категорични са и че ако искането им не бъде чуто, ще последват нови протести. От синдиката на МВР казват, че на обещания вече не вярват и искат да видят действие.

Стоил Кишишев е пожарникар по професия и народен танцьор по хоби. Днес на протеста на служителите в МВР е с носия и тъпан.

„Тъпанът събира хората навсякъде. И на бойните полета, и на жълтите павета“, казва той.

До центъра на София Стоил идва от Пловдив. Там работи в четвърта пожарна служба, и то от 33 години.

„1351 лева основна заплата. Айде аз имам 33 години стаж - няма да кажа точната сума, защото е ясна. Под джобните на един от парламента е“, споделя пожарникарят.

И той, и всички останали протестиращи искат увеличение на заплатите.

„10% няма да ни решат проблемите. Но поне да покрият част от нещата в магазина“, казва Стоил.

 Миналата година заплатите на служителите в системата бяха увеличени с 20%. Но от синдиката казват,  че това е „компенсация“.

„34 администрации получиха увеличение с 30% за борбата  с COVID-19. МВР не беше сред тях“, казва Валентин Попов, председател на УС на СФСМВР.

Служителите са категорични – ако не получат исканото, ще има нови протести. А дотогава няма да вярват на политически обещания,  а само на действия.

„Ние на „ще“ вече не вярваме. От „ще“ сме на това дередже“, казва Илия Кузманов, зам.-председател на СФСМВР.

За да покажат нагледно, че заплатите им са ниски, служителите хвърляха жълти стотинки пред вратата на финансовото министерство. 

 А след това се отправиха на шествие. Към протеста им се присъединиха и от Изпълнителна агенция автомобилна администрация, като тяхното искане е за увеличение на заплатите от 30%.