Тукан, сурикати и лемур са новите обитатели на столичния зоопарк. Екзотичните животни се раждат в годината, в която най-старата зоологическа градина на Балканския полуостров отбелязва своя 130-ти рожден ден.

Снимка: btvnovinite.bg

Архивите показват, че първият слон в столичния зоокът се появява през 1912 година, а името му е било Нал. Основана е от княз Фердинанд 23 години по-рано. Докато чакал да му направят клетката Нал и партньорката му Дамаянди били впрегнати да помагат на нивите край Царския дворец във Врана.

 

Преместването на Нал и Дамаянди в новия им дом било истинска атракция за столичани. Буйното животно било натоварено в метална клетка и охранявано от екипи на пожарната. 17-годишният Паша става господар на слонарника след смъртта на Нал. По това време зоопаркът е в сегашната Борисова градина. Мести се на мястото, където е сега през 1982 година.

Снимка: btvnovinite.bg


36 години по-късно Иван Трифонов се грижи за единствения слон в зоологическата градина. Той споделя, че Артайда е азиатски слон на 55 години, родена е 1963 година и е била циркова артистка.

Снимка: btvnovinite.bg

За 130 години осем слона са били обитатели на софийския зоопарк. Зад решетките се раждат и две слончета.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!