Общо 18 партии са изпратили заявления за регистрация в Централната избирателна комисия (ЦИК) за парламентарните избори на 26 март и 13 от тях са я получили, това отчетоха днес от комисията.

Регистрираните коалиции са 9.

На три партии е отказана регистрация заради нередовни в документи - „Обединение на българските националисти "Целокупна България", Национално движение "Единство" и Български народен съюз "Нова демокрация". Регистрацията на една партия е заличена заради липса на 2500 подписа - ПП "Български съюз за директна демокрация". На една партия регистрацията е отхвърлена - партия "България без цензура".

Общо 4297 са подадените заявления за гласуване в чужбина и традиционно най-много те са във Великобритания, Германия и Испания, обявиха още от ЦИК. 

Централната избирателна комисия е решила, че във всички избирателни секции у нас и в чужбина ще се проведе машинно гласуване, каза говорителят на комисията Александър Андреев.

С решението от днес са приети техническите изисквания за апаратната и програмната част от машинното гласуване. Подробностите за параметрите на обществената поръчка ще бъдат обявени по-късно днес.

Регистрирани партии:

ГЕРБ

„Воля”

„Движение за радикална промяна Българската пролет“

„Българско национално обединение“

 „Глас Народен“

„Движение за равнопоставен обществен модел“

„Партия на Зелените”

„Възраждане“

„Национална републиканска партия“

 ДПС

БДЦ

„Движение напред България“

 ССД

 

Регистрирани коалиции:

„Обединени патриоти – НФСБ, „Атака” и ВМРО”

Реформаторски блок

„Коалиция на недоволните”

„Коалиция „Движение 21” – АБВ”

„Обединение ДОСТ”

„Нова република”

 „БСП за България”

„Движение Да, България”

„КОЙ – Българската левица и Зелена партия“