Състав на Софийския градски съд оправда Валентин Димитров - Вальо Топлото по обвинения за източването на над 4 млн. лв. от "Топлофикация"-София. Днес състав на съда произнесе присъдата му, предаде БГНЕС.

Оправдателната присъда беше прочетена от съдия Величка Цанова, която заяви в своето решение, че Вальо Топлото е невиновен за това, че в периода от 2003-2006 г. е присвоил 4 424 800 лв от "Топлофикация", докато е бил изпълнителен директор на дружеството. Невинна е и Мая Стоилова, която беше обвинена, че му е помогнала да източи сумата, предназначена за закупуване на оборудване, което струва над 7 млн. лева.

На излизане оправданият Валентин Димитров не пожела да коментира решението на съда. Адвокатът му само каза, че то е справедливо.

Прокурорът Ивайло Занев каза, че след като се запознае с мотива на съда ще протестира присъдата в определения срок от 15 дни. „Единственото, което трябва да се отбележи, че все пак на 13-тата година от образуването си, това дело приключи на първа инстанция“, коментира той и добави, че делото не се води в разумни срокове.

Той добави, че причините затова са комплексни, и те се дължат както на слабости в държавното обвинение, така и на слабости в самата процедура на съдебното разглеждане на делата.