Остават точно 13 дни до предсрочните парламентарни избори. От следващата седмица започва обучението на секционните комисии в страната.

Вече са ясни и правилата за избирателите, които на 2 април могат да решат да гласуват с машина или с бюлетина.

По традиция изборният ден започва в 7:00 часа и продължава до 20:00 часа. Има възможност да се удължи по места и до 21:00 часа.

До изборната урна се допуска избирател само с лична карта - шофьорска книжка и международен паспорт не могат да бъдат използвани.

Двата вида бюлетини - от машина или хартиена, се пускат в две отделни прозрачни кутии, за да няма объркване.

Преброяването също става поотделно.

Ако изберем да гласуваме с хартиена бюлетина, то трябва да отбележим своя вот само със знак "X" или "V" с химикалка, пишеща със син цвят.

И докато процесът е ясен за избирателите, то секционните комисии в страната все още имат редица въпроси.

Най-вече за видеонаблюдението в края на изборния ден.

"Всичко ще става по-бавно" е прогнозата на секционните комисии. Защото накрая на деня - председателят на СИК трябва да сканира специален QR код и така да стартира телефона за видеонаблюдение.

Всяка бюлетина трябва да се вади една след една от кутиите, да се показва към камерата и да се обявява как е гласувано. След това - отначало бюлетина по бюлетина, за да се запише и преференцията, ако има такава. В секцията трябва да се пази тишина, за да няма грешки при протокола.

Като секретар в секция в Ямбол и на тези избори – Стойка Желязкова вече репетира как точно ще става видеонаблюдението. Но и се притеснява.

"Ако показваме всяка бюлетина, това означава, че трябва да осъмнем. Това просто не трябва да се случва", казва тя.

В указанията си Централната избирателна комисия ясно казва, че всяка една бюлетина – и хартиена, и от машина трябва да бъде показвана пред камерата на телефона.

„Няма резон в цялата тази работа, това е излишно харчене на пари, без да може да се ползва целесъобразно“, казва Стойка Желязкова, секретар на СИК.

То няма резон в цялата тази работа, това е излишно харчене на пари, без да може да се ползва целесъобразно

Броенето на бюлетините пред включена камера ще забави целия процес, се притесняват и в районните избирателни комисии.

„Със сигурност това ще става доста по-бавно и ще отнеме доста повече време. По отношение на протокола няма да има затруднения Но това са много сборове, които трябва да направят, те в бързината бъркат“, казва Полина Витанова, секретар на 23-ти МИР в София.

Причина за по-бавната работа в секцията може да се окаже и преценката за действителни и недействителни бюлетини. Според ЦИК - бюлетина от машина не може да бъде недействителна.

Обучението на членовете на секционните комисии трябва да започне през следващата седмица.

А утре ще бъде показана и самата платформа и сайта, на който ще се излъчва видеонаблюдението в страната. Идеята е минимум 20 хиляди зрители да могат да гледат в една и съща минута в дадена секция.