Отбелязваме 115 години от обявяването на Независимостта наБългария. Преди 115 години с манифест княз Фердинанд обявява Независимостта на България.

На 22 септември 1908 година, в двора на църквата „Свети Четиридесет мъченици“ във Велико Търново, княз Фердинанд провъзгласява българския народ за свободен и независим.

115 години по-късно старата столица отново е център на тържествата. Възстановка на събитието от 1908 година огласи подножието на Царевец. От църквата „Свети Четиридесет мъченици“ шествието пое към историческата крепост Царевец.

Официално началото на тържествата за 115-тата годишнина Независимост беше поставено на историческия хълм Царевец - символ на държавничеството във Второто Българско царство.

От Царевец вицепрезидентът Илияна Йотова призова за обединение и за това смелостта на политическият елит от 1908 да послужи за пример и днес.

Празникът продължи с благослов от Великотърновския митрополит Григорий.

Венци и цветя бяха поднесени на Паметника на Независимостта, а тази вечер председателят на Народното събрание Росен Желязков, ще приеме рапорта на командващия тържествената заря-проверка.

„Има няколко урока, които можем да научим – когато българите се обединят около общи, цели нищо не може да ги спре. Някои от най-големите икономически успехи могат да бъдат постигнати без да се пролее нито капка кръв, само с методите на дипломацията. Ако искаме да успеем, вместо да си съперничим с нашите съседи, можем да работим заедно, така че всички да вървим заедно напред. надявам се, че всички политици разбират значението на тези уроци“, заяви премиерът Николай Денков.

По темата работиха Мариана Трифонова, Гергана Венкова и Румяна Стоилкова