Три месеца, след като страната ни стана един от пристаните на бежанци от Сирия и емигранти от Африка, които безконтролно влизаха през Турция, от няколко дни граничният контрол е засилен.

Около три пъти е намалял миграционният натиск по българо-турската граница, след като там бяха командировани над 1100 полицаи от страната, според данни на МВР. 660 от тях са разпределени в Гранична полиция в Елхово и охраняват територията около ГКПП Лесово.

Полицаите са от цялата страна, настанени са в хотели в Елхово, Ямбол и Сливен. Всеки от тях е на границата 15 дни, след което идва нова група. Идеята е охраната по границата да бъде подсилена с денонощни патрули.

Комисар Стоян Иванов, директор на Гранична полиция - Елхово смята, че тази мярка е ефективна. Екип на bTV тръгна заедно с него, за да проследи как се охранява границата в момента.

Първата спирка е така наречената Интегрирана система за наблюдение - сензорна линия с термовизионни камери. Сега те покриват едва 58 километра между Лесово и Капитан Андреево. Системата ще бъде завършена през 2014 г.

Стационарният пост е друго средство за контрол на границата. Един от тях се намира на 200 метра от браздата. Въпреки близостта с границата, нито един от патрулите не се вижда. Според комисар Иванов те са скрити на всеки 30-40 метра в гората.

„Виждайки разставените наши служители, каналджиите не могат да намерят начин да изведат групата. Това за нас също е добре - те предприемат действия по обход на границата и ние информираме турските граничари. Друг ефект от тази мярка е активизирането на турската страна, което забелязваме в последните дни. Около три пъти е намалял имиграционния натиск в тази уязвима част от границата”, констатира комисар Стоян Иванов.

„Нелегалната емиграция е като електрическия ток - обича малкото съпротивление, сега плътността по границата е сериозна и лицата, които се занимават с нелегална емиграция, имат засилен контрол", допълни директорът на Гранична полиция – Елхово.

Комисар Иванов не крие, че има много проблеми в средствата комуникация между служителите от Гранична полиция и тези от областните дирекции. „Ние ползваме система ТЕТРА, а те -радиостанции. До момента на една голяма част от колегите са раздадени ТЕТРА-терминали, предстои раздаване на нови терминали и всички екипи ще разполагат с такива до края на седмицата”, обясни той.

Въпреки логистичните проблеми, числата са оптимистични - за вчерашния ден 12 са задържаните мигранти от българската Гранична полиция и сто от турска страна.

Командированите полицаи ще пазят границата ни до края на месец февруари. Надеждата е настъпващата зима също да ограничи бежанската вълна по границата.