11 победители в различни категории отличи четвъртото издание на Web Report – конкурсът за добра журналистика на Dir.bg. Наградите за най-добрите авторски материали през последната година бяха връчени на специална церемония в клуб „Перото“ в НДК.

Конкурсът обедини в журито си водещи български журналисти от конкурентни медии, които оценяваха материалите за достоверност, обективност и майсторство и излъчиха най-впечатляващите журналистически постижения в периода февруари 2020 – май 2021 г.

Над 300 авторски статии, фото и видеорепортажи от около 100 български журналисти се бориха в категориите Общество, Икономика, Наука и технологии, Култура и изкуство, Истински истории, Спорт. Почетни награди журито присъди още за Видеорепортаж, Фоторепортаж, Подкаст, Млад автор и Майстор на перото.

Победител в категория Общество, която събра най-голям интерес от журналистите, е Люба Късова с разтърсващата си статия в сайта ClubZ „Как България жертва възрастното поколение“.

Като най-добро попадение в сектор Икономика журито единодушно избра анализа на Ивайло Станчев от Capital.bg „Как Русия си взе газопровода и 3 млдр. лева“.

Георги Караманев взе наградата в категорията Технологии и иновации за публикацията си „Но...Вината?“ за бъдещето на изкуствения интелект в новинарския занаят.

Калоян Константинов от Klinklin.bg и неговата статия „Как бяха откраднати 150 тракийски колесници от България“ спечели в категорията Култура и изкуство.

Флорина Иванова от btvnovinite.bg победи в категория Спорт с впечатляващото видео „Да говориш със сърцето. История за футбол и знаци“.

Истинската история, която спечели най-много точки от журито е "Една нощ в линейка: Защо доктор Лунд предпочете да работи в Германия?“ на Мария Костова от bntnews.bg.

„Хиляди мигранти продължават да се събират на турско-гръцката граница“ на Георги Палейков от Bulphoto.com е материалът, който взе почетна награда за фоторепортаж.

Видеорепортажът, отличен в Web Report 2021 e на Владислава Тричкова, публикуван в nova.bg – „Трогателните истории на осиновителите: Да откриеш произхода си напук на закона“.

Най-новата категория на конкурса – подкаст, беше спечелена от Елеонора Тахова за bnr.bg с „Пътят след Дома: Каква е съдбата на навършилите пълнолетие деца от институциите?“.

Най-добър млад автор е Катерина Василева от Scoolmedia.com, която участва със статията си „Сексуалното образование: Тема табу или лек срещу пандемията от домашно насилие?“

Майстор на перото в Web Report 2021 e Божидар Божков от biograph с романтичната ретро история „Варненските Ромео и Жулиета.

„Щастливи сме, че работата по Web Report 20201 ни даде възможност да прочетам, слушаме и гледаме изключително качествени материали, подчинени на най-важното в журналистиката – говоренето с факти. Живеем във време, в което информацията ни залива отвсякъде и затова е важно да отсеем истинската и обективна журналистика, която не е спряла да полага усилия и да търси истината. Интересът към конкурса беше голям и оценката за това кои са най-значимите журналистически материали се оказа трудна задача. Вярвам обаче, че се справихме добре благодарение на нашето жури от изявени професионалисти в медиите. Има място за добра журналистика в българския web и Web Report 2021 го доказа“, каза оперативният директор на Dir.bg Иван Брайков.

Наградите в конкурса бяха връчени от именити личности в съответните категории – сред гостите с такава роля в церемонията бяха шампионът в плувния маратон Петър Стойчев, писателката Здравка Евтимова, режисьорът Йордан Джевелеков, Атанас Райков - генерален мениджър на Viber за Централна и Източна Европа. Конкурсът получи подкрепата и на СБЖ, а председателят на Управителния съвет Снежана Тодорова награди победителката сред младите автори с пожелание да не спира да се развива.

Конкурсът Web Report 2021 се проведе за четвърта поредна година, организиран от най-големия български интернет портал Dir.bg. Журналистическото състезание предизвиква авторите, които пишат по важни за обществото теми да премерят сили с други като тях, давайки още една трибуна на добрите примери в журналистиката.

Цялата информация за конкурса за добра журналистика на Dir.bg, както и кои са участниците с авторски материали можете да намерита на сайта webreport.bg или на Facebook страницата на конкурса Web Report 2021.

Водещи имена в българските медии оцениха авторските материали: Владимир Жеглов (Основател на Dir.bg и почетен председател на журито), Антон Хекимян (Директор "Новини, актуални предавания и спорт", bTV), Евгения Атанасова (Журналист и продуцент, БНТ), Анна Заркова (Журналист и писател, член на УС на СБЖ), Ива Дойчинова (Директор на Радио "София", БНР), Методи Владимиров (Водещ и продуцент, NOVA), Ваня Николова (Журналист, сценарист), Владимир Йончев (Гл. редактор, OFFNews.bg), Елица Николова (Гл. редактор, списание "Мениджър"), Галина Александрова (Гл. редактор, 3e-news.net), Найден Тодоров (Председател на Асоциацията на спортните журналисти в България), Евгени Димитров (Основател на агенция "Булфото"), Илияна Захариева (Директор "Корпоративни комуникации", А1).

Генерални партньори на конкурса са A1 и Dundee Precious Metals.

Партньори на конкурса са Hendrick’s, Black Sea Gold, TBI Bank и Балдаран.

Web Report се провежда с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Медийни партньори на конкурса са БНТ, БНР, БТА, bTV Media Group, NOVA, списание "Мениджър", телевизия ММ и агенция "Булфото".