Средната работна заплата у нас расте. Това показват данните на националната статистика.

Средната месечна заплата у нас за април, май и юни е 1040 лева. За година статистиката отчита ръст от почти 10 на сто.

Най-добре платени са хората в ИТ сектора, заетите с финанси и застраховане, както и работещите в енергетиката. При тях възнаграждения надхвърлят 1700 лв за месец. На другия полюс са сектори като хотелиерството и ресторантьорството и строителството.

Поли е сменила работното си място преди 9 месеца –  започва работа в сладкарски цех, където получава 10 на сто по-висока заплата от предишната месторабота. Междувремено възнаграждението й продължило да расте с повишаване в длъжност.

Мениджърите в цеха отчитат, че за година са успели да увеличат доходите на служителите си с между 5 и 10 процента. Тези, които са положили повече усилия, са получили и повече пари:

„Стремим се да даваме достатъчно на хората, които имат квалификация, тъй като в момента е важно човек да е квалифициран, за да може да иска да получава определена заплата и ако може да покаже, че той я заслужава ние ще сме готови да я дадем”, заяви управителят на цеха Борислав Екзархов.

Според икономистите доходите у нас растат заради недостига на кадри – с вдигането на заплатите работодателите се опитват да задържат добрите служители. Икономиката също се представя добре, износът расте:

„Предприятията, които изнасят в чужбина имат по-голямо търсене за своите продукти, по-голямата печалба позволява вдигане на възнагражденията”, коментира икономистът Явор Алексиев.

Прогнозите са тази тенденция да продължи, а надеждите на Поли – и в бъдеще доходите й да растат.

Статистиката отчита още, че заплатите в частния сектор се увеличават повече, отколкото в обществения.