Близо 1000 пловдивчани ще участват в представителното проучване за изследване на COVID-19. То ще бъде първото за България и ще отговаря изцяло на критериите на СЗО. Това стана ясно по време на срещата на главния държавен здравен инспектор доцент доктор Ангел Кунчев с областния управител Дани Каназирева и Медицинския щаб, на която се обсъди методиката за проучването. 

Важна причиназа избора на Пловдив е, че според изискванията е търсена област, която да е представителна за България, като брой случаи на заболели и като разпространение на  коронавируса, посочи  главният държавен здравен инспектор – Ангел Кунчев. 

Освен това, Пловдив разполага с налични лаборатории, които могат да работят с ELISA  метода, по който ще се проведе проучването. 

„Целта на изследването, което ще се прави чрез кръвни проби,  е да се види реалната картина на това колко хора са се срещнали с вируса, колко са го преболедували и колко са носители на заразата, според етапа на развитие на Ковид -19“, обясни Кунчев. Лицата с положителна проба за наличие на вирус ще бъдат тествани допълнително с ПСР-тест. 

Очаква се проучването да започне след около 10 дни - веднага, след като бъдат закупени тестовете. Основна цел в него ще бъдат домакинства, избрани на случаен принцип от 6-те района на града, които  ще дадат представителност на извадката, като възраст, етнически групи, професия, социален статус и други. 

Над 10 екипа от по двама души - един от РЗИ и един доброволец, ще локализират домакинствата и осъществят връзката на РЗИ с тях.

„Имаме капацитета и ресурса да проведем  изследването“, подчерта и д-р Сийка Димчева от РЗИ Пловдив. 

Методиката на изследването е разработена от епидемиолога Савина Стоицова от Националния център по заразни и паразитни болести.

Изследването ще бъде на доброволен принцип. Избраните домакинства, ще попълнят декларация за информирано съгласие и анкета с информация за здравословното състояние и пътувания в чужбина и чак тогава ще им бъде взета кръвна проба. 

Очаква се на ден да се правят по 100-150 проби, уточни доц. Кунчев и обясни, че нужните за провеждането на проучването близо 30 000 лева ще бъдат осигурени от  Министерството на здравеопазването. 

Той подчерта, че  това не е масов скрининг, а проучване, което ще бъде направено така, че резултатите от него да бъдат представителни и съизмерими с други международни изследвания и признати от световната здравна общност.