100% от протоколите в НДК са обработени. На тези избори те се обработват изключително бързо. Откакто гласуваме предимно с машини – все по-рядко говорим за напрежение и инциденти. Така броенето на контролните разписки от изборните протоколи в най–големият 23-ти и лидерският 25-ти МИР в София приключи в ранните часове на нощта.

„Нашият РИК е най-големият на територията на страната със 631 секции, а това са с над 103 секции повече от 25 РИК. Освен това при нас започнаха да идват значително по-късно секционните избирателни комисии. Също така така и това наложи малко забавяне, но все пак мисля, че се справихме в очакваното и нормално време. Предстои да се досканират протоколите на секционната избирателна комисия, след което да окомплектоваме документите за предаване в Централна избирателна комисия и оттук ще отидем в ЦИК“, каза Полина Витанова, която е секретар на 23 МИР.

Минути след края на изборния ден в Националния дворец на културата, пристигнаха първите бусове с протоколи от 23 и  25 МИР в София. Секционните комисии трябваше да броят на 100% контролните разписки от машините. Но очакванията за проблеми не се оправдаха.

С рекордните близо 34% избирателна активност, 23 МИР излъчва 16 депутати в новия парламент.

„Нарушения като цяло мога да кажа, че нямаше в изборния ден, те бяха само пет жалби, които получихме в залата. Нямаше никакво напрежение и никакви нарушения свързани с предаването на изборните книжа“, заяви Полина Витанова, секретар на 23 РИК.

Малко над 6 часа бяха необходими за обработката на протоколите на близо 500 избирателни секции в „Асикс Арена“, където се разглеждаха изборните книжа от 24-ти многомандатен изборен район.

В крайна сметка до шест сутринта бяха обработени всички над 1700 протокола в столицата.