На днешния ден преди 100 години е родена обичаната българска актриса Стоянка Мутафова.

В Сатиричния театър почетоха "Кралицата на комедията" по впечатляващ начин. Стоянка Мутафова се завръща на сцената чрез виртуалните технологии.

В любимия й Сатиричен театър, парадоксално, хем Стоянка Мутафова си е отишла, хем духът й се усеща навсякъде. При таблото на пропуски и материалите в преcата, посветени на нея. В гримьорната й, където днес няма да останат любимите й перли, червеното червило и лака за коса. Но най-вече - духът й се усеща тук на сцената - където тя беше и си остана наистина незаменима.

И тази вечер тя отново беше с любимата си публика, поне за няколко минути. Стоянка Мутафова разговаря с тези, които я наследяват - младите актьори от "Сатирата".

„Холограмата е създадена от статична картина и с компютърно генерирани алгоритми, ние синхронизирахме оригиналните произведения, в които тя участва, със сегашния й образ“, каза Марин Петков, арт директор.

Засега няма планове възпоменателната вечер да бъде повторена, но от „Сатирата“ подготвят подобни спектакли за Радой Ралин, Татяна Лолова и Георги Калоянчев.

"Кралицата на комедията" ни напусна на 97-годишна възраст на 6 декември 2019 г., но в сърцата и спомените на всички, които я обичаха, тя продължава да е с нас.