Какво свърши и в какво се провали в първите си 100 дни кабинетът „Борисов 3“ – тази тема коментираха в предаването „Тази сутрин“ по bTV политолозите Татяна Буруджиева и Георги Харизанов.

„Слънчев бряг“

Министърът на туризма Николина Ангелкова е може би поредният скандал тип Румяна Желева, който се появява, коментира Буруджиева.

Когато няма политика и не знаеш какво правиш в един сектор, а въпросът е да отчетеш малко повече хора, някой друг лев отгоре, това изключва необходимостта да имаш министър на туризма изобщо, посочи тя. По думите ѝ, като знаеш какъв тип туристи искаш да привлечеш, първо трябва да говориш бизнеса дали е готов, може ли да се адаптира към тези туристи и след това да си направиш нормативните правила.

За действията на вицепремера Валери Симеонов тя посочи, че изземва функциите на вътрешния министър.

При него това е системно действие, той така разбира действието в политиката, доколкото мога да съдя от публичните резултати от негови стъпки и поведение. Мисля, че големият проблем е какво е виждането на Министерския съвет, защото това е един вицепремиер, значи човек, който би трябвало да ни предложи стратегическо виждане и то да бъде реализирано чрез политики, законодателни инициативи, каза още Буруджиева.

Според Харизанов случващото се е много притеснително и изключително опасно. „Отивате някъде, без да има такива наредби и закони, казвате на някого да спре музиката с полицейско разпореждане. Това е изключително опасно, защото утре сутринта някой може да дойде в телевизията и да каже да спрете да водите предаването. Ако има нарушаване на административни правила, на наредбата на Несебър за шума и т. н., нека им съставят административни актове, но с полицейско разпореждане е много опасен прецедент“, каза той.

Харизанов обаче добави, че макар действията на Симеонов да не е много в синхрон със заявеното в началото на правителството, те не влизат и в кой знае какво противоречие.

„В крайна сметка, въпреки соловите акции, резултатите в момента говорят сами за себе си. Мисля, че въпреки всички критики, които могат да се кажат за отделни личности и представители на това управление, голямата рамка е позитивна“, добави той.

„Това ще е третият кабинет с голяма рамка и недооценен от хората, както си каза самият [премиер Бойко] Борисов. Нещо на хората не им харесва тази голяма рамка“, отговори Буруджиева.

Безработицата

В България има безработица, но тя не е от порядък, че да притеснява. По-големият проблем е бедността, защото работещите бедни се увеличават. И че нямаме реална регистрация на безработните. Големият проблем са дългосрочно безработните, има цели социални групи, включително етнически, които се не работят, каза Буруджиева.

Харизанов посочи, че те са фалшиво безработни.

Снимка: bTV

Калиакра

Реакцията по този случай нямаше как да е кой знае колко по-различна, беше въпрос на време кога точно ще се случи. Факт е, че това е част от наследството, както и е факт, че осветляването на това наследство и привеждането в действие на заповедта на министъра не можеше да мине без поне този минимум от сътресения. Въпросът е накъде ще се върви от тук нататък и дали всички останали бомби, които цъкат, ще бъдат обезвредени, без това да навреди на интересите на малкия бизнес и местните собственици, каза Харизанов

Кой скандал урони най-сериозно престижа на Кабинета?

Според Буруджиева изобщо съвкупността от скандалите, но и това, че управляващите внасяха и след това сами си изтегляха законопроекти, е уронила престижа на кабинета. Но ако говорим за отделни неща, например за европредседателството, превръщането на НДК и Мирослав Боршош в едва ли не емблема на това председателство е страшна грешка, добави тя.

Покрай скандала нямаше как да е по друг начин, но когато наближи председателството, ще се видят конкретните параметри – ще направим повече събития от Естония и Малта, ще сме домакини на повече срещи на високо равнище, контрира Харизанов.

Суджукгейт

Това безспорно е неприятен случай, но е важно как се реагира на него. Имаше много опити на хора да станат местни авторитети на гърба на ГЕРБ, важно е как се реагира на тези случаи и липсата на реакции в конкурентните на ГЕРБ партии в такива случаи води до изборните резултати, каза Харизанов.

ГЕРБ не е партия, която ще се разстрои от тези неща, въпросът е, че всяка година те се трупат като капки, посочи Буруджиева.

Тя отчете, че по учителските заплати и административната тромавост се работи.

Снимка: bTV

Вижте целия разговор във видеото: