В град Раковски тече трескава подготовка за посрещането на папа Франциск на 6 май. Тогава 100 деца от града,в който живее с най-голямата католическа общност у нас, ще вземат първо причастие от главата на Римокатолическата църква. 

За 8 годишната Дани, която ще получи причастие, вълнението от срещата е огромно. „За папата съм чувала ,че е той е нещо като баща на църквата”, споделя малкото момиче.

Първото причастие е едно от седемте тайнства в католицизма . Смята се, че след дълга подготовка човек е готов да бъде въведен в църквата.

Снимка: btvnovinite.bg


„Всяка неделя ходят на вероучение, преди това веднъж семично ходята на литургия”, заяви Ани Корушка, майка на Дани.

„Първото причастие за мен означава да приема Исус в сърцето си, учат ни на молитви, пускат ни филмчета”, сподели момиченцето.

Снимка: btvnovinite.bg


Родителите на Дани не успели да се срещнат с покойния папа Йоан Павел II при посещението му през 2002 г. у нас. Сега са отворили сърцата си за Франциск.

„Надявам се да донесе много, не само за града, но и за цяла България, за всички хора, независимо дали са католици или православни, най-вече се надяваме да измоли благодат за града”, каза Йосиф Койрушки,баща на Дани.

Снимка: btvnovinite.bg


За специалната церемония Дани вече има нова, бяла рокля. А семейството ще посрещне близки и роднини от цялата страна ,за да споделят празника им.