Отново мръсен въздух в столицата и в почивните дни. В последните два дни, нивата на фини прахови частици са достигали до 250 микрограма на кубичен метър при допустима норма от 50.

Това показват данните от сайта airtube.bg на фондация "Код: България".

Най-мръсен въздух са дишали хората в кварталите „Красна поляна”, ”Овча купел”, „Западен парк” и „Бъкстон”.

Според експерти, 60 на сто от замърсяването в столицата се дължи на автомобилния трафик. В същото време 1/3 от автомобилите в столицата са извън еко стандартите и могат да бъдат спрени от движение.Даните са на КАТ.

Снимка: bTV

Ако се налага да купувате катализатор, то цената му за среден клас е около 500 лева, ако обаче вече имате такъв и той да кажем е запушен, може да бъде ремонтиран.

100 хиляди автомобила в столицата са без катализатори. „Българинът предпочита да няма, защото той пречи на движението на автомобила”, коментира мениджърът на автосервиз Иван Ефремов.

Вероятно още следващата седмица две патрулки в София ще дебнат автомобилите замърсители. Колата ще може да тръгне отново, след като се ремонтира и мине през техническия пункт на КАТ. Според специалисти обаче даже и новият катализатор няма как сам по себе си да помогне на стария автомобил да покрие екологичните изисквания.

Част от шофьорите вече са се стреснали и са посетили сервизите. Други мислят да дадат старите си возила на вторични суровини.