В новогодишната нощ в София за сигурността ще се грижат и 10 стратегически екипа от по двама полицаи, обучени от специализирания отряд за борба с тероризма да стрелят срещу активни стрелци, обявиха от СДВР.

Те ще бъдат без маски, с открити лица и въоръжени с автомати, както е според изискванията в страните от ЕС.

Екипите ще бъдат разпределени на Автогарата и Централната гара, на летището и всички входове на големите обекти.

Впоследствие тези екипи ще участват и в мерките за сигурност по време на европредседателството в София.

Организацията по охраната на посрещането на Нова година е започнала снощи, заедно с изграждането на сцената на площад „Ал. Батенберг“.

Снимка: bTV

„За новогодишния концерт ще бъдат изградени осем КПП, през които ще минават всички желаещи да присъстват. Ще бъде позиционирана тежка техника в две линии и моторизирана техника от СДВР за ненавлизане на евентуален извършител на терористичен акт“, каза комисар Борислав Нуеров, началник отдел „Охранителна полиция“.

Всички забранени вещи - чадъри, стъклени бутилки и оръжие ще бъдат взимани на входовете на площада в новогодишната нощ. Хората ще бъдат допускани пеша, само с пластмасови бутилки.

Според полицията, вече има екипи на всички изходи на местата с бежанци. Такива ще има и на всички входове на метрото, както и вътре на двата възела на метро линиите

Заради очаквания засилен трафик всички екипи на Пътна полиция на първи януари ще бъдат на входовете на София.

Според статистиката, вчера в София са влезли 50 хиляди автомобила. Очаква се не само на 1, а и на 2 януари, заради ваканцията на децата, да се завърнат още 150 хиляди автомобила. 

Вижте още във видеото: