Общо десет от ранените при катастрофата с военнослужещи остават за лечение в болница.

Двамата шофьори на катастрофиралия военен камион остават в стабилно състояние в Неврохирургията на държавната болница в Бургас. Пробите им за алкохол и наркотици са отрицателни. Осем от мигрантите също са хоспитализирани в различни лечебни заведения в града.

Един от пострадалите афганистанци е в реанимация, с гръбначно-мозъчна травма, но без опасност за живота. Останалите са с по-леки наранявания.

За да се запознае със състоянието на военните, в болницата дойде началникът на отбраната. Адмирал Евтимов коментира, че двамата – на 23 и на 42 години са достатъчно опитни, а камионът, който са шофирали, е технически изправен. „Аз не се съмнявам в техния професионализъм - важното е няма алкохол, няма други вещества открити. Те са правоспособни водачи - единият е С категория, другият е Д, Е”, поясни Емил Евтимов.

За последните 6 месеца военните са изминали над 45 000 километра в логистична поддръжка по охрана на границата. „Военнослужещите са проявили изключителна отговорност, дисциплинираност, професионализъм, за което моето войнско „Благодаря!”, допълни Евтимов.

Очаква се военните да бъдат изписани в следващите дни. „От 15-те афганистански граждани един е приет във Второ хирургично отделение с контузия на гръден кош. Трима са хоспитализирани в Неврохирургия, с травми на гръбначния стълб”, каза д-р Светослав Тодоров, който е заместник-директор на УМБАЛ-Бургас.

Повечето от пострадалите са с ортопедични наранявания, но са контактни и могат да бъдат разпитани.

Гранична полиция охранява мигрантите пред болничните им стаи. До няколко дни и те ще бъдат изписани, след което пренасочени към гранично-полицейското управление в Малко Търново.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!