10 лева глоба, ако не си вземем касовата бележка след напускане на търговския обект. Това предлага кабинетът на Народното събрание в пакета данъчни закони с новия бюджет за 2024 г.

bTV проверява какво мислят в една от столичните книжарници. Там не се тревожат от предлаганите реформи в законодателството, защото издаването на касовите бележки е обичайна практика.

„Малко по особено е, когато клиентът не пожелае да вземе бележката. Тогава просто с я поставяме в торбичката му в касовата зона. Понякога клиентите изцяло не искат торбичка и бележка. Естествено можем да напомняме“, обяснява Диана Манева, която е мениджър „Продажби“ в книжарницата.

„Ама аз сега тука имам бележка. Винаги си я вземам, защото знам, че или чакат отвън, или могат да са вътре“, твърди Диляна.

Предложението включва още глобите за търговците, които не издават касов бон, да се вдигнат двойно – за физическите лица санкцията ще е в размер от 200 до 1000 лв., а за юридическите – от 1000 до 4000 лв. Според експерти обаче стъпката към повече приходи през глоби от касови бележки е особена.

„Странно се съчетава тази опция с идеята да не си заплащаме стоката, ако не ни е издадена касова бележка. Става така, че си взимаш стоката и не си плащаш, защото нямаш бележка и веднага на вратата на магазина те глобяват, че не са си взели касовият бон. Кое от двете да изпълняват потребителите?“, попита риторично доц. д-р Недялко Несторов от Института за икономически изследвания към БАН.

От НАП зависи да се следи за изпълнението на закона, казват специалисти.

Глобите за невзети касови бележки ще се събират от данъчни служители на място с квитанция. Друга промяна предвижда потребителите да събират и регистрират в НАП касови бележки, срещу които после да ползват отстъпка от данъците.