Наказание „лишаване от свобода“ за 10 години са получили двамата непълнолетни, които убиха възрастен мъж по особено жесток начин във видинското село Гъмзово, съобщават от пресцентъра на Окръжния съд във Видин, цитирани от БТА.

Съдът признава за виновни  Клаудио Славчев и Николай Господинов за това, че на 1 януари 2023 г. около 22:00-23:00 часа са умъртвили 59-годишния мъж с множество удари с крака и ръце, нанесени с голяма сила и жестокост в областта на главата, шията и гръдния кош. Побоят над мъжа беше извършен след скандал за шише ракия.

Присъдата е от 21 ноември. Наказанието следва да бъде изтърпяно ефективно при първоначален „общ“ режим. Времето, в което двамата са били с мярка за неотклонение „задържане под стража“, както и полицейското задържане, ще се зачете.

Тъй като извършителите са непълнолетни, съдът осъжда подсъдимите с помощта на техните родители да заплатят солидарно сумата по 60 хил. лв. на всеки от гражданските ищци, представляваща обезщетение за неимуществени вреди, ведно със законната лихва, считано от 1 януари т.г. до окончателното издължаване.

Отново подпомагани от родителите си, те трябва да заплатят и държавната такса върху уважения граждански иск, разноските във фазата на досъдебното производство, както и разноски във фазата на съдебното следствие.

Клаудио и Николай имат предишни криминални прояви и редовно употребявали алкохол и наркотици.

След убийството пък семействата им са опитали да заличат следите от престъплението, като са изхвърлили дрехите, с които обвиняемите са били облечени. Дали им и указания да мълчат пред полицията, за да не бъдат разкрити.

В хода на разследванията бе установено, че конфликтът е възникнал, защото осъдените непълнолетни купували ракия от 59-годишния мъж, която не им харесала, решили да я върнат и да си вземат дадените за нея пари. Побоят е станал след употреба на голямо количество алкохол от децата.

Присъдата на Видинския окръжен съд не е окончателна и подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок пред Софийския апелативен съд.