Навършват се 10 години от избора и интронизацията на Негово Светейшество патриарх Неофит. Той беше избран за глава на Българската православна църква на 24 февруари 2013 година.

Митрополит Неофит беше сред тримата номинирани за нов първопредстоятел на БПЦ след кончината на патриарх Максим през 2012 година.

Снимка: Редакторски екип

Патриарх Неофит е роден в София на 15 октомври 1945 със светското име Димеон Димитров. Постриган е за монах през 1975 година. Както младият Симеон, така и брат му Димитър избират пътя на вярата.

Снимка: Редакторски екип

„Основно това сме завършили. Израснали сме в църква. Майка ни беше в румънската църква клисарка, а баща ни пенсионер. Никога не сме мислили и аз някога съм си задавал въпроса - кой може да предположи, че аз ще стана един ден главен диригент тук, а дядо Неофит един ден да стане патриарх?“, коментира пред bTV доц. протопсалт Димитър Димитров, диригент на смесения хор към ПКСХП „Св. Александър Невски“.

Димитър Димитров, диригент на смесения хор към ПКСХП „Св. Александър Невски“
Снимка: Редакторски екип

При интронизацията си патриарх Неофит обеща да се моли и застъпва пред Бога за целия български народ. В момента Негово Светейшество е в добро здраве споделя брат му доцент протопсалт Димитър Димитров.

Снимка: Редакторски екип

„Наскоро го видях по Вайбър, на дисплея. Добре изглеждаше. Нали си счупи преди известно време крак и все още идва рехабилитатор да го раздвижва. Но още не може да се престраши да тръгне. Нищо по-хубаво няма от това да е жив и здрав“, добави Димитър Димитров.