Близо 10 000 души са подали молба за еднократната енергийна добавка от 65 лева, която правителството гласува. Предстои да се прецени колко от тях имат право на нея.

Молба за еднократната добавка подаваха само хората, които не са кандидатствали за енергийни помощи миналата зима, и които надвишават доходния критерий с до 10 лв. Крайният срок затова изтече в петък. Днес резултатите са ясни - най-много желаещи има в областите София, Пловдив, Враца, Плевен, Бургас и Видин.

80-годишната Златка Георгиева от Сливница е сред хората, подали молба. „Сметките като дойдат не ми се говори. Но, да съм жива и здрава да се справям", казва жената.

Баба Златка прави кафе на газов котлон, за да спести пари от сметките за ток. Зимно време се отплява с дърва и въглища. Парите за тях спестява от пенсията. С вдовишката добавка и увеличенито от 1 април получава 270 лева.

„Ей тука си стоя, никъде не мърдам, не се събирам с хора, отчаяна съм след загубата на мъжа си, стоя си тук и така", споделя жената. Добрата новина е , че е одобрена за помощта от 65 лева.

„Пак ще си ги спестявам за въглища”, уточнява баба Златка. Тя, както и останалите одобрени, ще получат парите до края на май. Междувременно хората, които миналата година са кандидатствали за енергийни помощи, но не са били одобрени, вече получиха добавките си. Това са около 8000 души.

"Надявам се ,че ще можем да посрещнем едни спокойни Великденски празници", заяви социалният министър Деяна Костадинова. В края на май еднократните добавки от 50 лева ще получат и майките, които отглеждат децата си от 1 до 2-годишна възраст.