За обновяване на сградния фонд Планът за възстановяване отделя малко над 1 милиард и 800 милиона лева. Това включва цялостно енергийно модернизиране на многофамилни, търговски и публични сгради.

Друга цел, заложена в документа е изграждане на фотоволтаични системи за 10 000 домакинства, както и професионално управление на етажната собственост.

За да намали сметките си за ток, управителят на мебелна фирма инсталира соларни панели в цеха.

„След като инсталирахме фотоволтаици, вече нещата са доста по-добре“, посочва Гено Генов – управител на фирма за мебели.

Предприемачът казва, че би се възползвал и от средствата по Плана за възстановяване, за да си направи фотоволтаична система вкъщи.

Експерти са категорични - България трябва да финализира промените в енергийното законодателство, за да могат домакинствата да кандидатстват по облекчени процедури за производството на енергия за собствени нужди.

„Както всеки си поръчва интернет, кабелна телевизия, да се обади на фирма и тя да дойде и да я инсталира - това трябва да е процедурата, а не да се обикалят ЕРП-та, общини и т.н.“, посочва Малинка Николова от Българска соларна асоциация.

„Ключовото за всеки един от нас като потребител на ел енергия е промяната на регулацията, за да може всеки един от нас да бъде и производител и да продава енергията, която не консумира, от фотоволтаичната централа за собствено ползване“, казва и Меглена Русенова от Българска фотоволтаична асоциация.

От бранша предупреждават и за проблема с кадрите - според тях няма достатъчно квалифициран персонал, който да поставя домашни соларни панели.

„В момента се забелязва голяма тенденция при фирмите, които искат да се занимават с фотоволтаиците или вече се занимават с тях, а такива кадри няма в момента на пазара“, обяснява Веселин Тодоров от Соларна академия „България“.

Около 10 000 домакинства ще могат да се възползват от парите на Брюксел за домашни соларни панели.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!