Точно една година от началото на ваксинационната кампания срещу COVID-19 у нас.

На днешната дата през 2020 г. част от членовете на Националния оперативен щаб се имунизираха публично, като първият с поставена ваксина беше тогавашния министър на здравеопазването Костадин Ангелов.

“Вярвам, че учените са си свършили работата, така че ваксината да бъде спасението, което ние очакваме. Вярвам, че много скоро ще почнем да надделяваме над COVID-19. И ако трябва да бъда честен, нямам търпение да се видя със 70-годишния ми баща, без да се притеснявам, че мога да го заразя“, каза Ангелов, бивш здравен министър.

Минути след него и други знакови лица се имунизираха пред камерите. Във ВМА първи беше директорът на болницата проф. Венцислав Мутафчийски.

"Ние се намираме във война, но дойде нашето оръжие и то е в тези малки флакончето, то ще ни спаси от всичко това, което беше през тази година, ще ни върне прегръдката и целувката с нашите деца и нашите близки", каза проф. Венцислав Мутафчийски, директор на ВМА.

Първият ваксиниран в Пловдив беше председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, който заяви, че вярва в постиженията на медицинската наука.

„Партидата, която е за България, не боли изобщо или аз не усещам, бяха ме предупредили колеги, че е болезнена при поставянето, но всъщност не е болезнена. Нищо не усещам - практически аз съм си правил много пъти ваксини, нямам алергични реакции, колабирания от инжекции, нямам слабост от това, че ще ми направят манипулация“, заяви тогава Маджаров.

Година по-късно у нас са поставени 3 655 362 дози ваксина. С напълно завършена имунизация са близо 1 900 000 души или около 30% от населението, като по този показател страната ни продължава да е последна в Европейския съюз.

Над 250 000 българи имат поставена и бустерна доза.