Милион и 800 хиляди лева са събрани снощи по време на концерта на Българската Коледа. Данните не са окончателни, защото кампанията и даренията продължават.

Близо 26 милиона лева са събрани за 12 години, от началото на инициативата. Тази година Българската Коледа е в подкрепа на детските реанимации в страната. Освен тях ще бъдат подпомогнати и други детски клиники.

Около 5 % от децата постъпващи в болница са в критично състояние, налагащо незабавна висококвалифицирана помощ. Денонощно в реанимациите на болниците се борят за живота на малките пациенти, но за съжаление част от необходимата апаратура е морално остаряла, което я прави ненадеждна. Това е и причината тази година кампанията Българската Коледа да призове "Да помогнем на децата в реанимация".

Политици, дипломати и граждани присъстваха на 13-тото издание на инициативата "Българската Коледа".

„Вече 12 години българската Коледа е пример за нещо значимо, създадено от българи, за да помага на българи. Тази благотворителна инициатива е най-доброто доказателство, че нашият народ може да си поставя големи цели и да ги постига заедно”, каза Владо Пенев.

Каузата - както всяка година - беше подкрепена от актьори, музиканти, спортисти и журналисти.

„Тук съм, защото знам какво е да загубиш дете. Загубих дете. Загубих моето дете преди много години, но болката не си е отишла. Тогава мислех, че само на мен ми се случва това. Сега знам, че и други семейства преминават през този ад. Така разбрах по трудния начин, че едно от най-важните неща в живота е не какво си направил за себе си, а на колко хора си помогнал”, заяви Любо Нейков.

15-годишната Мила, която е едно от децата на Българската Коледа, е вдъхновила песента на Миро "Има смисъл.

„Последният път, когато бях при нея, я питах какво пожелава на българите. И тя ми каза - дръжте се заедно”, сподели Миро.

Със специално видеообръщение в инициативата се включи и българският патриарх Неофит.

„Страданието на нашите ближни и особено на децата на България е изпитание за всички нас, изпитание за нашата човечност да съчувстваме и състрадаваме”, каза патриархът.

Над 25 милиона лева са събрани през последните 12 години, а със средствата са подпомогнати над 2200 деца и е закупена апаратура за 210 лечебни заведения.

При предишното издание на кампанията благодарение на хилядите дарители бяха събрани близо 2 милиона лева. С тях бяха подпомогнати близо 500 деца с хронични и тежки заболявания, беше купена и високотехнологична апаратура за 10 болници в цялата страна.