Бизнесът e съпричастен към служителите си с деца-ученици. Такъв извод правят от Българската търговско-промишлена палата. Анкетата е по поръчка на bTV по повод първия учебен ден.

На въпрос - ще подкрепите ли финансово ваши работници, които имат ученици през тази година, мнозинството отговарят, че не предвиждат такава помощ. Но около 1/5 от фирмите все пак са предвидили за родителите на ученици или пари, или други подаръци.

От тези, които предвиждат някакъв вид финансов бонус заради началото на учебната година - най-голям процент смятат да дадат до 50 лева за ученик. 10% от фирмите, които предвиждат "подарък" за родителите ще дадат над 100 лева.

26% от фирмите, участвали в анкетата, предлагат гъвкаво работно време за служителите с деца. Сред тях най-честа практика е да се предостави възможност за започване на работа по-рано и съответно по-ранен завършък на работния ден.

Също така, служители с деца-ученици могат да излязат при необходимост по време на работа, а работодателите се отзовават положително и на заявленията за отпуск, казват още от БТПП.