"Мисли, Яж, Пести " - това е темата на Световния ден на околната среда, който отбелязваме днес. Милиони тонове храна се разхищават всяка година, докато 1 на всеки 7 души по света заспива гладен.
Според организацията по прехрана и земеделие на ООН всяка година 1 милиард и 300 милиона тона храна се пропиляват. Това е равно на количеството, което се произвежда в половин Африка.
У нас близо 700 000 тона храна годишно остават неоползотворени, в същото време около 2 милиона души са в крайна нужда. Неправителствени организации спасяват част от храната, която стига до бездомните и социално слабите хора.
Димитрина е на 87 години, живее с 300 лева не месец и разчита на дарена храна. „Много пъти съм намирала хубави хлебчета и аз ги вземам вместо да гладувам”, признава жената.
Само за година доброволците от Българската хранителна банка са събрали над 200 тона храна. „Ако сметнем, че един обяд е в рамките на 500-600 грама храна, това са над 500 000 обяда”, поясни Нели Велинова.
Дарената стоката се оглежда и бракът се изхвърля, така че до хората в нужда да стига само годна храна.
Само за производството на един литър мляко са необходими 1000 литра вода. Ако храната не се употребява, това означава, че всички ресурси вложени в производството й също се губят и разхищават.