Министерският съвет обсъди увеличението от 10% на заплатите за държавния сектор, обявено вчера от премиера Бойко Борисов. То е заложено в проектобюджета за 2019-та година.

За всички системи на държавна издръжка ще има увеличение, обяви министърът на финансите Владислав Горанов след заседанието на кабинета. Всяка система ще реши дали да ги раздаде „на калпак” или някой от служителите да не получат нищо, а други – 30%.

Сметките на финансовото министерство показват, че на държавни пари разчитат 433 000 души. Допълнителните средства, които ще трябва да бъдат заложени в бюджета за догодина  са 1,1 млрд. лева.

Снимка: btvnovinite.bg

Според министър Владислав Горанов не бива да се правят паралели между това, че догодина е изборна година и решението за даване на повече пари.

„Всяка година има избори, ако се опитате да омаловажите усилията, вероятно предлагате да не се прави увеличение”, посочи Горанов. По думите му сега се дискутират параметрите на бюджета и затова сега се прави.

„Сега е време за бюджета – сега има възможност и сега го правим, обясни министърът на финансите Владислав Горанов.

Той коментира и идеята за задължителна здравна застраховка, която се обсъжда последните дни. Владислав Горанов заяви, че това е само един от вариантите и ще бъдат обсъдени и други възможности. Неговата лична гледна точка е, че е по-добре да се върви към демонополизация на Здравната каса.

Това според него означава да отделяме за здраве, толкова колкото и в момента, но всеки един да решава каква част от парите, които дава, да са в Касата и какви в частен фонд. Горанов посочи още, че дори да се нарича застраховка, това ще е допълнителна тежест за всички българи.