Студенти по медицина доброволно работят в труднодостъпни села, в които няма лекари.

Теодор Даскалов е избрал да бъде очен лекар. А като доброволец среща хора, които никога не са преглеждани от такъв специалист.

„Моят интерес в медицината е свързан с офталмологията и в едно от селата, в които бяхме, се оказа, че 0% от населението беше посещавало очен лекар. Положението беше изключително занемарено и на хората им беше нужно просто да сложат едни очила, за да видят света по по-различен начин“, коментира Теодор Даскалов.

Теодор Даскалов

Теодор още не е взел решение къде да работи.

„Аз лично бих си останал в големия град, но със сигурност бих практикувал и в по-малко населения, защото всеки има право на здраве. И ние сме длъжни да го предоставим“, споделя той.

След смените в Спешна помощ,Димитър Мечков също преглежда възрастни хора в села без лекари в отдалечени и труднодостъпни райони на страната. 

Фондация спонсорира дейността на Димитър и колегите му. Досега са обиколили 10 села. И ще продължават.

Димитър Мечков

„Хората остават без лечение, остават без възможност да бъдат лекувани, без възможност даже да бъдат диагностицирани“, посочва Димитър Мечков.

Една четвърт от медицинския персонал работи в столицата, сочат данните на националната статистика. По-високото заплащане, възможността за реализация и по-добрите условия са причината младите лекари да избират големия град, но все пак Теодор и Димитър се надяват все повече специалисти да последват техния пример и да помагат на хората в селата.

По темата работи стажант-репортерът Каролина Занкова.