Иво Данчев е български фотограф. Повече от 6 години Иво пътува из България и документира богатството на местните маскарадни обичаи. Неговият проект „Между два свята – земята на кукерите“ обиколи света на страниците на списание National Geographic и е показван в две самостоятелни изложби в Париж и Тбилиси.

Снимка: btvnovinite.bg

„Преди 8 години напуснах София и отидох да живея в Родопите. За мен това беше някакво свързване с корените. Моите корени са от Родопите и както се казва камъкът си тежи на мястото и аз бях като камъкът, който е бил върнат на неговото място“, разказва Иво.

Снимка: btvnovinite.bg

За него фотографията е просто „инструмент за рисуване“, защото от съвсем малък рисува.

Снимка: btvnovinite.bg

„Може да се каже, че съм един номад с фотоапарат. Снимал съм стотици кукери. Стотици хора се включиха в проекта. За мен това беше невероятно пътешествие. Самият аз вече се чувствам не като фотограф, а като кукерограф“, шегува се той.

Снимка: btvnovinite.bg

Иво Данчев е загубил баща си и бабите и дядовците си много рано.

„Когато аз общувам с бащи, с баби, с дядовци на мен ми е много приятно и много емоционално подхождам към тях и ги усещам като моите собствени баби и дядовци, които съм загубил много рано. Дядо Тодор беше толкова сърдечен, че от самото начало така ми донесе точно това усещане за този дядо, който аз не съм имал, а също така и за моя баща, тъй като моят баща също загуби гласа си, също не можеше да говори дълго време, преди да го загубя и да нещо ми напомни за моите собствени родители“, разказва за себе си Иво.

В кукерите той вижда истинския българин, открива себе си и искрено им се възхищава.

Снимка: btvnovinite.bg

„Откриването на себе си не е еднократно събитие. Човек открива себе си много пъти в живота си, на различни места, в различни моменти. Но да, мога да кажа, че наистина откривам себе си в кукерите. Може би аз много искам да бъда като тях. Аз искрено им се възхищавам. И затова продължавам да ги снимам. Затова вървя по техните пътеки и ги търся“, казва фотографът.

Гледайте целия епизод във видеото!