Невена Къдринова е един от последните малки производители в село Куртово Конаре, определено за столицата на доматите в България.

Започва с отглеждането им преди 30 години за допълнителен доход. Преди това е директор на детската градина в селото.

В градината си има над 2500 корена. Всяка година условията за добра реколта стават все по-трудни.

„Най-напред червен домат се произвеждаше. Тук последните 4-5 години надделя розовият домат. Предполага се, че е по-вкусен, но и червени домати имаше много вкусни. Българските сортове като „Балкан“. Всички бяха еднакви, около 150-200 грама“, казва Къдринова.

Снимка: btvnovinite.bg

Тя продава доматите си в щайги от вносни домати и купувачите често подозират, че са от онези „гумени“ домати от борсата.

„И аз им показвам ръцете си – това е моята борса – ръцете. Думите нямат стойност. Като ми видят ръцете, те са достатъчен свидетел, че съм си ги работила“, обяснява жената.

Снимка: btvnovinite.bg

Градината е любимото й място. „По-приятно ми е тук да работя нещо, отколкото да стоя пред телевизията. Това е лекарството. Трудът поддържа и физиката, и духа“, смята Невена Къдринова.

 

Село Куртово Конаре е сред малкото места в България, където все още доматите се поминах за местните жители, въпреки че в миналото производството на зеленчука в страната се прославя с качеството и вкуса си в целия свят.

В селото се знае, че техният съгражданин Александър Димитров, роден в 1858 г, е човекът, който е донесъл един от първите ранни домати в България. Легендата разказва, че от Цариград са пренесени. Според разказите на местните жители Александър Димитров пренеся доматените семена в бастуна си.

Снимка: btvnovinite.bg

За родина на домата се смятат Централна и Южна Америка. Постепенно той навлиза и в Европа. Сред най-големите производители на домати днес са Китай, Индия, Турция, Съединените Американски щати и Египет. А в Европа – Италия и Испания. Домашният вкус на домата обаче винаги ще бъде предпочитан.

Снимка: btvnovinite.bg

Търсенето му става все по-голямо и се отварят нови възможности за развитие на по-малко населените места, като кулинарен и фестивален туризъм. Пример за това е фестивалът на чушката домата и лютеницата, който се провежда от 16 години и поддържа село Куртово Конаре.

Целия филм гледайте във видеото!

 

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK