Високият стандарт на живота на голяма част от водещите футболисти в А група се дължи на дарения и заеми от родители и роднини показва ревизията на Националната агенция приходи на физически лица. Година след като бе обявена война на футболната мафия, bTV потърси за коментар държавните институции. Те формулираха мълчанието си за хода на разследването през този период като следствена тайна.

“След направените проверки и ревизии постигнахме резултат, че това вече е един от най-диспилинираните браншове. В момента се декларират заплати от 1600 до 50 хиляди лева. Голяма част от дължимите суми са вече внесени, друга част са обезпечени с активи. Така, че едва ли ще пристъпим към крайна мярка, тъй като футболните клубове са обществено отговорни”, каза изпълнителният директр на НАП Красимир Стефанов.

Според него БФС не е съдействал при извършване на ревизията за укрити доходи при трансфери и анекси към договори на играчи. От централата се аргументират с липсата на документация. НАП е открила случайно такава в Арбитражната комисия и то само за 4 клуба. Стефанов е убеден, че след намесата на Агенцията българските клубове са с изрядни счетоводства.

Бившият шеф на Комисията по корупция Яне Янев, заяви пред bTV, че преписката с тежки финансови нарушения на клубовете, в това число пране на пари е изтеглена. Комисията е отправила покана за среща следващата седмица на шефа на НАП Красимир Стефанов, на която да отговори докъде е стигнало разследването срещу футболната мафия. Членовете й настояват и за конкретни данни от извършената проверка на български рефери по сигнали за участие в манипулирани мачове. Това пък съобщи Димо Гяуров, който е настоящ член на тази комисия.

Интервюто с Красимир Стефанов може да гледате тук
Интервюто с Яне Янев вижте тук
Мнението на Димо Гяуров по този казус гледайте тук