Днешната битка между Литекс и Берое е интересна по няколко причини. Първата от тях е чисто футболната. Ловчанлии са изправени пред угрозата да не се класират за евротурнирите за първи път, откакто Гриша Ганчев взе под мощното си крило този тим и го вкара в елитния ни футбол. От друга страна, след като най-богатият роден олигарх - Васил Божков, се завърна във футбола, ставайки президент в сянка на старозагорци, той получава чудесен шанс отново да види свой отбор в Европа наесен. Стига „зелените” да успеят да се справят на негостоприемния стадион край Покрития мост, а Левски да вземе своето срещу Локомотив (Пд). Неучастие на Литекс в

Купата на УЕФА тази година ще е равносилно на катастрофа за взискателния Ганчев. Обаче шефът на “НОВЕ Холдинг” също не взима присърце загубите, при все че престоят му на “Българска армия” не може да се отчете като особено успешен. Все пак, спомените от подвизите на армейците при Йешич едва ли са избелели в съзнанието на милиардера и той несъмнено иска да изживее нови такива мигове.

Именно тук е заложена и другата интрига, не по-слаба от тази на самия терен. Защото ни предстои поредният сблъсък Ганчев-Божков, този път с нулев шанс за “споразумение” между двамата. Когато хазартният бос беше начело на ЦСКА, съвсем спокойно можехме да неречем този задочен спор “двубой между приятели”. Най-яркият и същевременно срамен пример е “завъртането на мелницата” от 1999 година, когато червените “допуснаха” странен обрат в шампионатния мач в София, а после спечелиха по съмнителен начин финала за Купата именно срещу ловчанлии. Вярно е, че ЦСКА и Литекс продуцираха и едни от най-стойностите спектакли в първенството ни през последните няколко години, но също така е вярно, че в тези моменти нито един от двата отбора не е бил поставен в ситуацията да трепери за евровизата си.

Като доказателство за добрите отношения между двамата богаташи (поне в миналото) трябва да се посочи и лекотата, с която се извършваха многобройните трансфери по оста Ловеч-София. Дочуваха се и слухове, че собственикът на “Литекс Комерс” може да наследи Божков в Борисовата градина. Както посочихме по-горе обаче, сантиментите днес ще бъдат заменени от амбицията на собствениците да класират отборите си в евротурнирите. Което, разбира се, е свързано и със съответните приходи. А както знаем, в бизнеса от голям калибър няма приятели.

Станимир Сапунаров, в-к „Тема Спорт”