Христо Стоичков е имал предложение от Селта още преди Нова година, но тогава го е отхвърлил, разкрива националният селекционер за утрешния брой на вестник „Дневен Труд”.

„Създалото се напрежение след злополучния мач с Албания (0:0) от евроквалификациите съвпадна с уволнението на наставника на Селта Фернандо Васкес и поканата отново към мен да поема испанския клуб”, заявява Стоичков. -Спортно- техническият директор на Селта Феликс Карнеро сподели пред мен, че търсят или опитен треньор или смел и амбициозен наставник с голямо име, който да донесе свежест и мотивация в тима. Затова се наех с непосилната задача да спася от изпадане този известен и с големи традиции испански клуб”.

Камата споделя още, че му е било трудно да напусне националния отбор, но го е направил за доброто на тима. „Не бе никак лесно да взема решение да се оттегля от националния отбор на България, тъй като не исках да оставям
момчетата в този труден момент. Споделих първо със старши треньора на Барселона Франк Рийкард и с президента на клуба Жоан Лапорта, с които имах работен обяд. Рийкард ми каза, че е минал по същия път като национален треньор на Холандия и е търпял много критики. Той ме посъветва да не приемам нещата фатално, а да гледам напред. Искам да благодаря на целия си екип, с който работих. Те са отлични професионалисти. Желая успех на отбора. По-добре аз да изгоря, но България да се класира за еврофиналите. Времето ще оцени моята работа”, завършва Ицо.

Стоичков бе начело на националния отбор в продължение на 33 месеца, като записа 28 мача - 13 победи, 10 ремита и 5 загуби. Неговият договор бе до юли 2008 година.