Шивачът по професия и футболен съдия в свободното си време Георги Генов открил Динко Дерменджиев за футбола, съобщи легендарният нападател на пловдивския „Ботев” в Пресклуб „България” на специален брифинг, организиран от Професионалната футболна лига за 65-годишния му юбилей. Лигата и президента й Валентин Михов са главните организатори на празника в града под тепетата на 2 юни, когато инициативният комитет с координатор Георги Убинов е поканил именити съотборници на Чико, за да отбележат с футболен мач рождения му ден. Иначе в Пловдив честването е започнало още от 26 май, когато на стадион „Христо Ботев” е открита фотоизложба с над 300 фотоса, запечатали спортната кариера на Дерменджиев.

 Куриоз е, че един от най-бързите български нападатели излиза за първи път на терена като вратар на „Марица” /Пд/, а по-късно и на „Ботев”/Пд/. Желанието му е да стане като идола си - вратарят на ЦСКА Георги Найденов. „Най-интересното е, че по-късно като нападател аз вкарах най-много голове на Георги Найденов, когато играехме срещу ЦСКА”, сподели Чико пред журналистите. „Искам да благодаря на Христо Илиев – Патрата и на Георги Генов, които ми помогнаха да стана голям футболист. Георги Генов беше шивач, но имаше нюх – той ме направи от вратар централен нападател, Райко Стойнов бе централен нападател, но стана блестящ централен защитник, а Виден Апостолов беше ляво крило, а стана ляв защитник”.

 Динко Дерменджиев има 447 мача в „А” група /второ постижение след възпитаника си Марин Бакалов/. Футболист е на националния ни отбор в три световни първенства – Чили, Англия и Мексико- с общо 58 мача за отбора и 19 гола. С отбора на „Ботев” е носител на бронзови и сребърни медали, а през 1967 г. Прегръща и шампионската титла. Той още помни злополучния си рожден ден през 1970 г., когато вкарва първия гол срещу Перу и губим нещастно срещу латиноамериканците с 2:3.

 За разлика от много свои съотборници и колеги Чико остава верен докрай на Пловдив и „Ботев”. „Някои от моите колеги тръгваха за София, за да ги повикат в националния отбор, а аз бях национал и от „Ботев”. Освен това ме задържаха добрият колектив и приятелите в тима, а и всички пловдивчани обичат града си”, обясни Чико. Той се надява „Ботев” да остане в елита и смята, че слабото представяне на отбора се дължи на смяната на поколенията и съблазните, които изкушават младите футболисти.

Източник: http://www.pressclubbg.com/home.php