Радостин Кишишев е най-опитният боец в селекцията на Станимир Стоилов за квалификациите с Беларус. На 30 юли бургазлията ще навърши 33 години, а догодина по същото време може да празнува и приключило участие на Евро 2008. Тази мечта за цяла България минава през разправа с Холандия и/или Румъния. Прекият спор с тях обаче е в края на пътя. Сега целта пред Кишишев и съотборниците му е да не попаднат в задънена улица още в Минск.

- Радостине, изтрихте ли спомена от грешката с Албания и какви са реалностите от наша гледна точка след онова 0:0?
-Всичко е отминало. Момчетата вече са загърбили този неприятен момент. Но все пак не трябва да забрявяме, че не сме загубили мача с албанците. Вярно, лишихме се от две точки в актива ни, но те могат да бъдат наваксани. Все още не е станало страшно. Сега имаме нов треньор, нови амбиции, дано резултатите са подобаващи.

- Спадна ли напрежението у вас след напускането на Стоичков?
-Това напрежение беше създадено именно от журналистите, които постоянно критикуваха Стоичков. То постоянно беше поставен под голям стрес и той се предаваше и на другите покрай него. Но сега виждам, че медиите са доброжелателно настроени към Мъри. Проблемът е, че не проумяваме какви са възможностите ни. Само шест милиона сме, а си мислим, че непрестанно трябва да сме сред най-големите сили. Държавата ни е толкова зле, че какво остава за футбола. Но явно той е основният кахър на България на фона на цялото блато, в което се намираме.

- В тренировките до тук се вижда, че той залага на постоянен контакт с вас, по времето на Стоичков заниманията се водеха предимно от Херо и Краси Безински. Кой вариант ти допада повече?
-Всеки треньор си има стил на работа. Явно Мъри залага на това винаги да е до играчите и да обяснява. Но съм виждал и наставници, които даже не присъстват на заниманията. А ние нямаме право на избор, от нас се иска само старание.

- Още колко време смяташ да се подвизаваш по английските терени, преди да си кажеш “край”?
-Надявам се да поиграя още две-три години на високо ниво.

- Планираш ли в този период и участие на голям форум с националния отбор?
-До момента съм играя редовно в квалификациите. Дай Боже да се класираме, ще съм много радостен да запиша участие и на европейското първенство. Още повече, че пропуснах предишното, така че не мога да скрия желанието си да съм заедно с отбора на Евро 2008.

- Като един от лидерите на тима, какъв предпочиташ да бъде наследникът на Станимир Стоилов – българин или чужденец?
-Първо не се знае дали Мъри си тръгва. Нека спечелим двата мача с Беларус и ще видите, че може да се случи така, че въпреки всичко той да остане. Нещата ще се раздвижат и нищо не трябва да ви изненадва. В България могат да се измислят всякакви комбинации и не трябва да се изключва вариантът с моментния ни селекционер. Не са много българите, които могат да вършат тази работа и то успешно. Иначе от страни на мнозина може да им се струва лесно. А Станимир Стоилов определено е от тези малцина българи. И така в един момент може да се окаже, че той има уникалния шанс да води най-добрия отбор в страната и националния тим. Това си е голямо приключение. Но наистина, нека бием два пъти Беларус и тогава ще видим развитието.

- Закономерно най-дискутираният съперник е Александър Хлеб, когото познаваш добре от Премиършип. Какво е твоето мнение за него?
-Знаем го всички, не само аз. Играе добре с двата крака, техничен е, обича да дриблира. Но не само Хлеб прави Беларус, има и други футболисти, от които могат да дойдат опасности, даже по-сериозни. Мъри ще избере тактиката, с която да им се противопоставим. Ние само трябва да сме концентрирани във всяка зона и да се преборим два пъти за единственият резултат, който ни устройва.

НАЙДЕН ТОДОРОВ, "Тема спорт"