Прокуратурата издирва президента на Локомотив София Николай Гигов. Оръжейният бос трябва да даде показания за участието си в скандала по делото за “Топлофикация – София”. Освен него търсен е и собственикът на “Минстрой холдинг” Николай Вълканов, съобщава "Тема спорт".

 Двамата бизнесмени не са били открити на известните адреси.
Имената им се замесват, след като са подслушани и записани разговори на шефа на фирма “Фронтиер” Красимир Георгиев. Още преди месеци той е бил след от специални разузнавателни средства поради опасения, че към него изтича поверителна информация от хода на разследването по делото. След това искане на прокуратурата става ясно, че Николай Гигов и Николай Вълканов са посредничили при заплахите отправени от министъра на енергетиката Румен Овчаров към на директора на следствието Ангел Александров.

 Заради грандиозния скандал последните двама излязоха в отпуск – първият настояване на премиера Сергей Станишев, а вторият – доброволно.

 Николай Гигов е собственик на една от най-големите фирми за търговия с оръжие “Делта Г”. Тя стана посредник по сделката с доставки на хеликоптери за армията. Президентът на червено-черните поддържа близки отношения с НДСВ и по-специално с Юлияна Дончева и Соломон Паси.

 Лизензът на “Делта Г” обаче е даден години преди партията да се появи в политическото пространство. През 1995 година фирмата е учавствала в доставки на оръжие за бивша Югославия. Гигов влязъл в контакт с граждани, имащи влияние сред управляващите среди на Република Сръбска Крайна. Поддържал е приятелски връзки с Желко Ражнятович-Аркан.
В “Делта Г” работят бившият началник на ГЩ на БА ген. Любен Петров, бившият заместник-министър на вътрешните работи по времето на Жан
Виденов Параскев Параскевов и редица служители на българското разузнаване.

 През 1998 година лицензът на фирмата е бил отнет заради съмнителни сделки по време на югоембаргото. През 2000 година е върнат по настояване на Богомил Бонев (тогава шеф на МВР).

СОНЯ БЛАГОЕВА, "Тема спорт"