30-кратният шампион на България ЦСКА шокира всички свои привърженици с липсата на амбиция за челната позиция в първенството през следващия сезон. Безхаберието на държавата, липсата на възвращаемост на инвестираните финасови средства са накарали собственика на „червените” Васил Божков да предприеме драстичната мярка за свиване на бюджета и продажба на най-високоплатените футболисти. Мажоритарният собственик на „армейците” излезе със специална декларация, в която оповестява категоричното си решение и посочва основните си доводи.
Ето и пълният й текст, публикуван в официалния сайт на ЦСКА:

ДЕКЛАРАЦИЯ

Ръководството на ПФК ЦСКА АД взе категорично решение за промяна в начина на финансиране и управление на клуба. То е продиктувано от следните неоспорими реалности:

• 1. Голямото разочарование от условията за участие във футбола в България и неговите професионални измерения, които от години се разминават с правилата за бизнес развитие и здрава финансова логика.
Процесът, който трябва да определяме като изграждане на футболни кадри и подкрепа на участието им в аматьорския и професионалния спорт, отдавна няма ясни социални и икономически очертания, както и подходящото администриране.

• 2. Пълното безразличие на държавата към проблемите на най-популярния спорт у нас.
Фундаменталният въпрос за базите упорито остава нерешен, а епизодичните медийни залпове на потърпевшите клубове отшумяват, загърбени от властимащите органи. При сегашната липса на ясни правила, инвестициите и поддръжката на стадионите, и спортните съоръжения граничат с практикуването на безсмислено инвестиционно упражнение.

• 3. Ясният извод, че огромният за родните реалности бюджет на ПФК ЦСКА се размива в една игра, коята е лишена от правила.
Ръководството на ПФК ЦСКА АД взе решение за драстично намаляване на бюджета на клуба, което ще бъде съпроводено с две приоритетни измерения - продажбата на футболисти и ограничаване средствата за селекция.
Единствената цел пред старши-треньора Пламен Марков и неговия екип е да изгради нов отбор без значение на краткосрочните резултати.

15 юни 2006 г.

РЪКОВОДСТВО НА ПФК ЦСКА АД